Een chemische peeling is een behandelmethode om verschillende doeleinden aan te pakken. Er wordt met zuren op de huid gewerkt en deze zuren dringen diep in de huid door zodat ze het huidvernieuwingsproces kunnen stimuleren. Dit houdt in dat je dus sneller een nieuwe, gezondere huid zult krijgen. Er bestaan verschillende zuren die we kunnen gebruiken. Iedere zuur zal tot een bepaalde diepte in de huid komen en dus een ander doel hebben. Denk hierbij aan rimpels, ontstekingen of pigmentstoringen.
Hoe werkt een chemische peeling?
Bij een chemische peeling brengen we een ‘chemisch middel’ op de huid aan om het door de zon beschadigde, verdikte huidoppervlak af te schilferen en om de aanmaak van collageen te stimuleren zodat de huid weer strakker wordt.
Wat doet een peeling met je huid…. En wat niet?
Het is belangrijk om te weten wat een peeling wel en niet kan betekenen voor de huid, zodat uw realistische verwachtingen duidelijk zijn en teleurstellingen worden bespaart. Geen enkele chemische gezichtspeeling kan de rode adertjes in je gezicht verwijderen. Wat de peeling wel doet is dat ze de huid gladder maken en pigmentvlekjes en een ongelijkmatige teint ontstaan door zonneschade doen vervagen. Tevens laten ze het gezicht er jonger en frisser uitzien. Gebruik je een gezichtspeeling om de 6 á 8 weken dan wordt de aanmaak van collageen gestimuleerd waardoor rimpels minder zichtbaar worden. Nadeel van een peeling is dat deze een reactie geeft om de huid te optimaliseren. Dit betekent dat de huid gaat schilferen als de oude, beschadigde huid plaats maakt voor een nieuwe, frisse, gladde huid. Een chemische peeling verwijdert de bovenste huidlaag van het hele gezicht of van een deel van het gezicht.
We kunnen gebruik maken van verschillende peelingen afhankelijk van welk resultaat er bereikt dient te worden hierbij kunt u denken aan de volgende indicaties:
– acne
– acnelittekens
– huidverjonging
– pigmentvermindering
Een aantal peelingen welke wij gebruiken zullen we nader uitleggen.
Salicylzuurpeeling
Uit welke ingrediënten bestaat een salicylzuur peeling?
In deze peeling zijn afschilferende bestanddelen te vinden, betahydroxyzuur (salicylzuur, ook bekend als BHA). Een salicylzuur peeling is een peeling met een groter molecuul waardoor deze oppervlakkig werkt.
Peeling met salicylzuur (BHA)
Een peeling met betahydroxyzuur (BHA) of salicylzuur is minder populair dan AHA-peelings (fruitzuren), maar kan wel even effectief zijn, in het bijzonder voor bepaalde huidtypen. Een peeling met salicylzuur werkt soortgelijk maar geeft minder irritatie. Salicylzuur is nauw verwant aan acetylsalicylzuur, en heeft dezelfde anti-ontstekingseigenschappen. Een diepe BHA-peeling is voor veel huidtypen beter, omdat door de pijnstillende werking van de BHA-verbinding de irritatie- en ontstekingskansen tot een minimum worden beperkt. Daarnaast lost salicylzuur vet op. Dat maakt het een effectief ingrediënt in een peeling voor een huid die gevoelig is voor puistjes en mee-eters. Peelings met BHA zijn tevens geschikt voor de gevoelige huid en voor een huid die last heeft van rosacea.
Jessner peeling
De jessner peeling is een gecombineerde chemische peeling dit houdt in dat deze peeling uit verschillende zuren bestaat (14 % melkzuur , 14 % Salicylzuur, resorcinol 14%). Door deze gecombineerde zuren kan deze peeling op verschillende problemen werken. Deze peeling is uitermate geschikt voor alle vormen van acne door de verschillende zuren die stuk voor stuk een positief effect hebben op de ontstekingen. Daarnaast heeft deze peeling effect op pigmentatie problemen of is het inzetbaar als een vernieuwende verfrissende behandeling voor elk huidtype. De jessner maakt de huid gladder, steviger, strakker en egaler.
Werkwijze:
Allereerst zal de huid worden gereinigd en ontvet. Daarna volgt het aanbrengen van de jessner oplossing. Het aanbrengen van de jessner oplossing geeft een licht branderig, prikkelend en warm gevoel. Dit gevoel neemt vanzelf af. Tijdens de behandeling wordt de huid rood. De peeling kan aangebracht worden in verschillende lagen 1-3 lagen betekent een oppervlakkige peel en 4-7 lagen een diepere peel. Hoe meer lagen er worden aangebracht op de huid, hoe meer schilfering u kunt verwachten.
Na de behandeling ziet het behandelde gebied er wit uit. Na ongeveer een half uur kleurt de huid rood. De eerste dagen na de behandeling kan de huid gezwollen zijn en zal van rood naar roodbruin verkleuren. Vervolgens gaat de huid strakker aanvoelen en ontstaan er barstjes. De huid gaat hierna loslaten. Dit is meestal rond dag 3 tot 5. Het is absoluut ten strengste verboden om aan de loszittende velletjes te trekken om de kans op littekenvorming zo klein mogelijk te houden. Meestal begint het schilferen rond de mond, de kin, de wangen en rond de ogen. De hals en voorhoofd vervellen vaak als laatste. Ongeveer na 7 dagen is de gehele huid vernieuwd.
Belangrijk om te weten!
– Bescherm u huid direct na de behandeling met een zonnebrandcrème met hoge factor (minstens factor 30) om overmatige pigmentatie te voorkomen.
– Vermijd 3 dgn na de peeling zware inspanning, zweten, hete baden/douche/sauna en haarkleuring.
– De peeling kan extra overgevoeligheid veroorzaken. Meest voorkomende bij-effecten zijn: prikkeling, jeuk, irritatie, roodheid, zwelling, huidspanning, schilfering en korstvorming. In uitzonderlijke gevallen kunnen de bij-effecten heftig zijn.
– Losse vellen kunt u verwijderen met een (nagel)schaartje. Verder adviseren wij de huid te verzorgen met een huidolie.
Contra-indicaties
– Zwangerschap
– Infectieziekten
– Gebruik van roaccutane
– Bij gebruik van andere medicijnen alleen in overleg
– Allergie voor aspirine
– Keloïdvorming