Therapeutische kousen

//Therapeutische kousen
Therapeutische kousen2017-03-09T21:32:24+00:00

Bij huid- & oedeemtherapie parkstad kunt u zowel therapeutisch elastische arm- als beenkousen laten aanmeten. Via uw huisarts of specialist krijgt u hiervoor een verwijsbrief.

Indicaties
Als de zwellingen grotendeels zijn verdreven, is het dragen van een elastische kous noodzakelijk om het bereikte resultaat te behouden.

Therapeutisch elastische kousen worden onder meer aangemeten bij de volgende indicaties: lymfoedeem (abnormale ophoping lymfvocht in lichaamsdeel), chronische veneuze insufficiëntie (tekort schieten veneuze systeem, kan diverse symptomen geven waaronder ulcus cruris [zweer onderbeen] en varices [spataderen]), diep veneuze trombose (bloedstolsel in venen), erytrocyanose (roodpaarse huidverkleuring), veneuze malformatie (foutje in aanleg aders), lipo-oedeem, erythema nodosum (pijnlijk rode bulten op voorzijde benen).

Behandeling
Bij iedere nieuwe verstrekking van therapeutisch elastische kousen, nemen wij de maten op van het lichaamsdeel waar de kous omheen moet. Samen met u wordt de kleur van de kousen uitgezocht en worden eventuele aanpassingen besproken. Na het aanmeten bestellen wij uw kousen; over het algemeen kunt u rekenen op een levertijd van veertien werkdagen. Wanneer u de kousen komt ophalen, passen wij de kousen en controleren wij of alles naar wens is. Het kan zijn dat u hulpmiddelen nodig heeft bij het aan- en uittrekken van de kousen. In dat geval zullen wij u over de verschillende mogelijkheden informeren en desgewenst zorgen voor levering van deze middelen. Ook krijgt u advies over de wijze waarop de huid onder de kousen het beste verzorgd kan worden. Daarnaast krijgt u informatie over hoe u de kousen moet behandelen om een optimale levensduur te garanderen.

Na de behandeling
Voor een goed resultaat draagt u de kousen iedere dag. Trek ze bij voorkeur ‘s morgens aan, direct nadat u bent opgestaan. Tijdens een eventuele middagrust hoeft de kous niet uitgetrokken te worden, maar ’s nachts moet zonder kous worden geslapen. Uw armen/benen zijn dan nog niet gezwollen. Gaat u een lange reis maken waarbij u weinig beweging heeft? Draag de kousen dan zo mogelijk gedurende de hele reis.

Wasvoorschrift kousen
Als u de kousen elke dag uitspoelt met een hiervoor bestemd middel, gaan ze langer mee. Wassen in de wasmachine mag, maar alleen op lagere temperaturen (30 graden) en zonder wasverzachter. De meeste kousen zijn tegenwoordig geschikt voor de wasdroger, maar u kunt de kousen ook op een warme plek in een handdoek laten drogen. Laat de kousen nooit drogen in de felle zon of op de verwarming. Bij een juiste verzorging blijven de kousen hun werking zes maanden behouden.

Huidverzorging
Veel mensen willen een verzorgende crème gebruiken onder de kousen, omdat de huid door de kousen en door de onderliggende (circulatie)problemen droog en schilfering kan worden. Veel crèmes zijn echter niet geschikt voor gebruik onder de kousen, omdat ze de kousen aantasten. Bij huid- & oedeemtherapie parkstad zijn speciale huidverzorgingsproducten verkrijgbaar, die u zonder problemen kunt gebruiken om uw huid onder de kousen zacht en soepel te houden.

Verwachte resultaat
Door het dragen van therapeutisch elastische kousen stabiliseren vaat- en lymfe-aandoeningen. Pijn en zwelling verminderen, functies verbeteren en complicaties op langere termijn worden voorkomen.

Tarieven aanmeten en leveren Therapeutisch Elastische Kous (TEK)
Wanneer sprake is van een chronische indicatie dan wordt het aanmeten en leveren van Therapeutisch Elastische Kousen over het algemeen vanuit de basisverzekering vergoed (tek gaan van uw eigen risico af). U hebt hiervoor een verwijzing van uw arts nodig. Raadpleeg uw verzekering voor de voorwaarden.

De levensduur van een kous is beperkt (maximaal 1 jaar). Laat altijd tijdig weer nieuwe kousen aanmeten.