Het beroep huidtherapie is een jong, paramedisch beroep. Het is in de jaren zeventig ontstaan door samenvoeging van kennis en vaardigheden van de dermatoloog, de plastisch chirurg en de schoonheidsspecialist. De huidtherapeut is een paramedisch behandelaar die werkzaam is binnen het domein van de gezonde en de zieke huid. Wij verlenen zowel paramedische zorg, als zorg die op ‘cosmedisch’ gebied ligt. U kunt vrijwel voor elke huidzorg bij de huidtherapeut terecht.
Huidtherapie is het jongste paramedische beroep dat sinds 2003 in de wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg is opgenomen (Wet BIG; artikel 34). Dit betekent onder meer dat de titel wettelijk beschermd is en dat een huidtherapeut moet voldoen aan kwaliteitseisen wat betreft beroepsuitoefening, opleiding en ervaring. De wet beschermt tevens de patiënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsoefenaren. De huidtherapeut verleent op professioneel verantwoorde wijze huidtherapeutische zorg en baseert het professioneel handelen op beschikbare wetenschappelijke kennis. Een 4-jarige HBO opleiding tot huidtherapeut kan worden gevolgd aan de Hogeschool Utrecht of de Haagse Hogeschool. Het doel van de huidtherapie is het opheffen, voorkomen of verminderen van stoornissen, beperkingen en/of handicaps ten gevolge van huidaandoeningen.
Een huidtherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van een zieke of beschadigde huid. Hierbij kan gedacht worden aan acne, oedeem, littekens, overbeharing, pigmentvlekken, brandwonden, wijnvlekken, spataderen of trombose. De vele verschillende behandelingsmogelijkheden bieden voor iedereen een passende oplossing. Onder het kopje behandelingen kunt u meer informatie hierover vinden.
Vanaf 2011 is de huidtherapeut Direct Toegankelijk. Dat betekent dat u in de loop van 2011 op eigen initiatief, zonder verwijzing direct een afspraak kunt maken. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, vragen veel zorgverzekeraars toch een verwijzing.